W restauracjach Chłopskie Jadło rozpoczynamy cykl podróży kulinarnych po kuchniach różnych regionów Polski. W pierwszej odsłonie prezentujemy smaki Podlasia. W menu znalazły się regionalne dania, takie jak chłodnik litewski, knysze z kurkami, kartacze czy zaguby nadbużańskie.

Tradycyjna kuchnia polska, którą oferujemy w restauracjach Chłopskie Jadło czerpie z kuchni regionalnych, stąd pomysł, by zabrać klientów w kulinarną podróż. Pierwszym punktem wyprawy jest Podlasie. Na początek nasi goście mogą spróbować knyszy, czyli pieczonych pierożków nadziewanych kurkami i skwarkami, podawanych z sosem cebulowym. W gorące, letnie dni najlepiej sprawdzi się chłodnik litewski – tradycyjny chłodnik z buraków, z rzodkiewką, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem, serwowany z jajkiem i szyjkami rakowymi. Podstawą kuchni podlaskiej są ziemniaki, dlatego wśród dań głównych pojawiły się dania ziemniaczane okraszone skwarkami z boczku i cebulą – kartacze, czyli kluchy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym oraz zaguby nadbużańskie z farszem ziemniaczanym, podawane z młodą kapustą, boczkiem i sosem grzybowym. Na klientów czeka również peklówka – peklowana wieprzowina z sosem chrzanowym, podawana z babką ziemniaczaną i surówką z ogórka kiszonego, a także kotleciki ze schabu z kurkami w śmietanie w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem oraz surówką z białej kapusty. Aby wypróbować wszystkich podlaskich dań, można zamówić nieckę podlaską, czyli zestaw degustacyjny dla dwóch osób. Na ochłodę przygotowaliśmy zaś orzeźwiającą lemoniadę gruszkową podawaną z cytryną i aromatyczną miętą.

Zapraszamy do odkrywania smaków Podlasia w restauracjach Chłopskie Jadło!

Szczegóły na www.chlopskiejadlo.pl i w aplikacji Aperitif.