Dania z Chłopskiej Spiżarni obejmujące przekąski i marynaty własnego wyrobu, nowa odsłona Chłopskich Specjałów, a także jeszcze bogatszy wybór ręcznie lepionych pierogów w Chłopskiej Pierogarni – to tylko część nowości, jakie mamy dla klientów w nowym menu restauracji Chłopskie Jadło. Z myślą o tworzeniu domowej atmosfery przy stole i zachęcaniu do wspólnego biesiadowania przygotowaliśmy też specjalne zestawy dla grup, w tym „Rodzinny Obiad Niedzielny”.

Nowe menu Chłopskiego Jadła to szereg nowości kulinarnych. Prym wiedzie Chłopska Spiżarnia z marynatami własnego wyrobu z owoców i warzyw, smalcem czy śledziami w różnych smakach, które podawane są w kamionkowych miseczkach lub w szklanych słoiczkach przeznaczonych także na wynos. W ramach Chłopskich Specjałów na gości czekają tradycyjnie przyprawione mięsa i soczyste ryby, m.in. podsmażana biała kiełbasa na mniejszy głód czy karp smażony z cebulką duszoną w piwie z miodem i rodzynkami z dodatkami do samodzielnego skomponowania, w sam raz na większy apetyt. W naszej ofercie pojawił się też polski kurczak zagrodowy pieczony na rożnie w majeranku, papryce i czosnku serwowany w całości lub w porcjach oraz opiekana golonka w glazurze z miodem pitnym, dostępne również w opcji na wynos. Ponadto mamy nowe smaki pierogów z wody, a także z pieca – w chrupiącym cieście drożdżowym. Są to między innymi pielmieni z wołowiną, wieprzowiną, cebulą i czosnkiem, pierogi bawarskie ze smażoną kiełbasą i cebulą duszoną w piwie, pierogi dworskie z kaczką, winem, jabłkiem, cebulą i majerankiem lub pierogi z kurnika serwowane z mięsem z udka kurczaka, cebulą, pieczarkami i serem.

W najnowszym menu można znaleźć również zapiekane kasze gryczane lub pęczak w różnych smakach, między innymi z mięsem z udka kurczaka, cebulą, pieczarkami i serem lub o smaku bawarskim z kiełbasą i cebulą, duszonymi w piwie. Od lat w menu Chłopskiego Jadła tradycyjnie królują Placki Macieja, tym razem także z dodatkiem śledzia. Z deserów z kolei dołączył typowo domowy deser – chrupiące rożki z bitą śmietaną, jogurtem, miodem i konfiturą. Ponadto w karcie pojawił się wybór win i nalewek z Chłopskiej Piwniczki z ofertą polskich win ekologicznych z okolic Łącka, wytwarzanych tradycyjnie bez dodatku siarczynów i serwowanych w gąsiorkach.

Jednak najnowsze menu Chłopskiego Jadła to nie tylko nowości kulinarne. By podkreślać polską gościnność i przywiązanie do rodziny, skomponowaliśmy ofertę tak, aby zachęcała do biesiadowania i czerpania radości ze wspólnego posiłku. Zupełną nowością jest „Rodzinny Obiad Niedzielny”, czyli tradycyjny obiad dla 3-4 osób, składający się z zupy podawanej w wazie, dań mięsnych, domowego kompotu z sezonowych owoców i babcinego deseru. W każdą niedzielę można zamówić gotowy zestaw z Niecką rodzinną lub skomponować swój własny, wybierając ulubione mięsa lub pierogi i dodatki. Dla większych grup nie tylko w niedzielę proponujemy też Deskę z Chłopskiej Spiżarni z przekąskami jak smażona kiełbasa, śledzie, smalec z jabłkiem i cebulką oraz ogórek kiszony oraz Niecki Chłopskie z najlepszymi daniami kuchni polskiej, w tym nowe zestawy – Niecka z lornetą oraz Niecka z lunetą.

Nowe menu dostępne jest we wszystkich naszych restauracjach!

Gorąco zapraszamy. Liczymy, że nowe smaki przypadną Państwu do gustu i jeszcze chętniej będą Państwo zaglądać do naszych restauracji!