Pierwsze Chłopskie Jadło

powstało w 1995 r. w podkrakowskim Głogoczowie. Jego sukces i rozpoznawalność, które przekroczyły granice Małopolski, dały początek całej sieci. Kolejne restauracje pod szyldem Chłopskie Jadło powstały w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Łodzi i Bielsko-Białej. W 2006 r. sieć została kupiona przez spółkę giełdową Sfinks Polska S.A, która jest także właścicielem sieci restauracji Sphinx oraz Wook.

Wnętrza restauracji

Chłopskie Jadło nawiązują do wystroju wiejskich chat. W zamyśle miały one stanowić rodzaj skansenu, przenoszący w świat XIX- wiecznej chłopskiej Polski. W 2012 r. sieć przeszła wiele zmian. Wprowadzono nowe logo i szyldy, odświeżono kartę dań, wprowadzając tradycyjne dania domowej kuchni polskiej w lżejszym wydaniu. Zmiany dotyczyły także wystroju wnętrz. Motywem przewodnim restauracji została kurka oraz zaaranżowane w nowoczesny sposób elementy folklorystyczne. Dominujący zaś do tej pory we wnętrzach kolor niebieski zastąpiono ciepłymi odcieniami czerwieni i beżu. Motywy ludowe i najlepsze polskie tradycje kulinarne otrzymały więc w Chłopskim Jadle nową, idącą z duchem czasu postać.

Usługi cateringowe

Domowych smakołyków z nowego menu Chłopskiego Jadła można skosztować nie tylko w restauracjach, ale także dzięki usługom cateringowym. Lokale Chłopskie Jadło oferują bowiem obsługę bankietów, uroczystości, imprez firmowych, plenerowych oraz spotkań biznesowych i konferencji. Dzięki profesjonalnemu personelowi oraz wieloletniemu doświadczeniu restauratorzy przygotowują imprezy dla dowolnej liczby osób w wybranym miejscu lub w jednej z restauracji.